i love nuffnang

Wednesday, November 11, 2009

Resepi Puding Caramel Simple

PUDING KARAMEL-KREDIT TO ZHU SHU

Gula Perang

½ cup castor sugar
5 sudu besar air
(heat the sugar till brown..jgan la merah smpi itam..nanti pahit..pastu tutp api..masuk air +cepat bukak api then kacau..smpi cair..terus curah lam Loyang dia akan mengeras..

Karamel

2 ½ cup fresh milk (UHT yg sedap susu dia kalu buat karamel ) yg kaler merah tu
½ cup sugar
6 eggs
2 sudu kecil esen vanilla (aku letak perasa vanilla lagi sedap)
Blend egg +sugar+ esen vanilla (hanya 2x jer..) jgn over blend..sbb nanti teksture x cantik(zilla yg bgtau(HB)



Langkah2

Masak susu smpi mendidih then tutup api..masuk bahan blender tadi,,kacau2 then masukkan dalam Loyang yg berisi gula perang yg mengeras tadi..
Maybe boleh kukus kot..I x penah kukus..masa kukus tu make sure ada kain or aluminium foil tuk elak air menitik..(masa maybe dalam 30 minit) agak2la..smpi x melekat kat garfu..kira siap la..
Kalu bakar guna oven..sila letak air sedikit di bawah Loyang..untuk moist kan puding tu..jgn banyak..cam lam tray nak wat biskut pun boleh..I buat gitu jer..air pun sikit dahle asal ada..so 160degree..30 minit siap..dah sejuk baru boleh terbalikkan..kalu x dia akin pecah..dah terbalik letak lam peti..sedappppppp

inilah hasilnya..1st time buat. rupa xseberapa.sbb xpkai loyang pun just letak dlm periuk buat double boiler.alat pengukus pn xde.

1 comment:

  1. teruknnye..i buat dlm periuk takla sampai cmtu..keep it up~

    ReplyDelete